MTV Katsomon kevät täynnä mobiililanseerauksia

Kirjoittaja: Teemu Lehtonen

MTV Katsomossa vuosi 2014 on kehityksen osalta mobiilin vuosi. Tv-kanavia ja -ohjelmia katsotaan yhä enemmän kannettavilla laitteilla. Jo nyt neljännes videokäynnistyksistämme tehdään älypuhelimilla tai tableteilla.

Olemme aloittaneet viime vuoden lopulla mittavan investoinnin mobiiliin: niin teknologiaan kuin käyttökokemukseen. Tuomme kevään aikana nykyisen mobiilioptimoidun sivuston tilalle sovelluksia iOS- ja Android-käyttäjille. Lisäksi Windows Phone 8  -käyttäjille julkaistaan oma versio MTV Katsomon mobiilisivustosta (m.mtvkatsomo.fi).

Sovelluksien avulla voimme teknisesti kopiosuojata sisällön Hollywood-studioiden vaatimusten mukaisesti, mikä merkitsee laajempaa sisältötarjontaa kuin mihin esim. iPhone- tai Android-käyttäjät ovat tähän asti päässeet mobiililaitteilla käsiksi.

iPad-sovelluksessa suoratoisto ja video-on-demand

Ensimmäisenä tuomme hyvin pian julki ensimmäisen version iPad-sovelluksestamme (kuva alla).  Ensimmäinen versio kattaa maksuttoman sisällön ja kolme ilmaista suoratoistokanavaa (MTV3, Sub, Ava).  Tuomme suomalaisille helpon tavan katsoa ”perinteisiä” tv-kanavia tabletilla suoratoistona ja reilusti yli 100:n ohjelman VOD-kirjaston. Käyttöliittymä on uudenlainen – ehkä erilainenkin – ja ilmentää yhtiömme uutta visuaalista ilmettä. Suunnittelu on tehty erityisesti kosketusnäytöllisiä tablet-laitteita varten.

MTV_Katsomo_iPad_screenshot

Ennen Formula 1 -kauden alkua iPad-sovelluksesta julkaistaan versio, jossa on mukana myös maksullinen sisältö ja muita uusia ominaisuuksia.  Suoratoistokanavien määrä nousee silloin kolmesta kahdeksaan (MTV MAX, MTV Sport 1, MTV Sport2, C More Tennis, C More Extreme).  Myöhemmin keväällä tuomme myös päivitetyn version iPhonelle.

Lumia-käyttäjien palvelu paranee

Helmikuun alussa tuomme Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmää älypuhelimissa käyttäville pääsyn Katsomon mobiilisivustolle (m.mtvkatsomo.fi). Mobisaitin käyttö edellyttää maksuttoman ”player-sovelluksen” lataamista kertalleen. Myös WP8-käyttäjille avautuu tämän jälkeen pääsy kahdeksaan tv-kanavaan ja laajaan VOD-kirjastoon.

Android-kehitys käynnissä

Kevään aikana tuomme markkinoille sovelluksen myös Android-käyttäjille. Kehitystyö on jo kovassa vauhdissa. Myös Android-käyttäjille tuomme päivitetyn palvelukonseptin, suoratoistokanavat ja ohjelmatallenteet.

Silverlightin seuraajat

Mobiilin nousu luo uuden haasteen meille. Käyttämämme Silverlight-teknologia ei toimi mobiililaitteissa. Kuten ei toimi yleensä myöskään Flash-laajennus.

Webissä Silverlight-selainlaajennus on taannut meille kustannustehokkaasti parhaan mahdollisen kuvanlaadun. Lisäksi Silverlightin avulla olemme toteuttaneet esimerkiksi Jääkiekon MM-kisoihin Livecenter-käyttöliittymän, joissa katsoja on voinut valita eri kuvakulmien, tilastojen ja somefeedien välillä itse lähes ”ohjaajana ” toimien.

MTV_Katsomo_MMKiekko_Livecenter

Vaikka Silverlightista tulee kysymyksiä ja palautetta tasaisesti, on tämä viesti laantunut viime vuoden aikana. Markkinoilla on myös isohko peluri, Netflix, joka käyttää Silverlightia. Emme siis ole enää yksin Suomessa tämän teknologian kanssa. On myös selvää, että päätelaitteet ja teknologiat pirstaloituvat. Se luo ison haasteen meille ja muille suomalaisille palveluntarjoajille.

Mittaamme kuluttajien tyytyväisyyttä verkkopalveluihimme jatkuvasti. Joulukuussa MTV Katsomo sai koko mittaushistorian parhaimmat tulokset. Nöyrästi pyrimme tästä parantamaan ja käyttäjiä kuuntelemaan.

Jatkossa todennäköisesti HTML5-ratkaisut tulevat korvaamaan niin Silverlightin kuin Flashinkin. Meidän kannalta oleellista olisi ratkaista sisällön suojaukseen liittyvät DRM-ratkaisut. Sisältöjen myyjät edellyttävät näitä palveluntarjoajilta, kuten meiltä.

Filmnetin appsit jo tarjolla

Elokuvien ja sarjojen ystäville MTV:n ylläpitämä Filmnet-palvelu  tarjoaa jo iPad-  ja Android-applikaation .

Filmnetinkin kehitysroadmapilla mobiilin jatkokehitys on merkittävässä osassa tänä vuonna. Takaan, että Game of Thronesin katsominen kuulokkeet korvilla peiton alla on hyvin intensiivinen elämys. Uusi 4. kausi alkaa 7.4. Filmnetissä ja C Morella.

Paljon tapahtuu siis online-videoiden maailmassa ja kaikki palaute on tervetullutta. Se mikä on varmaan, on että kuluttajien käyttäytyminen on muutoksessa.

Kuten Amerikkaan muuttanut lukiokaverini sanoi lähtiessään ”There’s no turning back!”.

Teemu Lehtonen

Kirjoittaja johtaa MTV:llä web-tv-liiketoimintaa.

Twitter: @TeemuLeh

, , , , ,

 1. #1 by Huugo Kinnula on 24 tammikuun, 2014 - 1:39 pm

  ”Markkinoilla on myös isohko peluri, Netflix, joka käyttää Silverlightia. Emme siis ole enää yksin Suomessa tämän teknologian kanssa.”

  Netflix on käynnistellyt html5:een siirtymistä ja pyrkii eroon Silverlightista lähiaikoina. Pyrkikääs tekin!

 2. #2 by Samuli on 24 tammikuun, 2014 - 2:14 pm

  Hei!

  Tulispa Katsomo sovellus 3.6 käyttöversiolle (Android).? 🙂

 3. #3 by JuhaN on 27 tammikuun, 2014 - 11:47 am

  Mobiilipuolen yksi tärkeimmistä kysymyksistä on kuvan laatu. Onko mobiili-appsin kautta tarjolla samanlaista kuraa kuin aiemmin vai päästäänkö verkon niin salliessa (Wifi/LTE) katselemaan HD-tasoista kuvaa myös iPadilla? Eli kertoisitteko resoluution, päivitystiheyden ja bittivirran, kiitos!

  Tukeeko tuleva iPad-sovellus Airplay:ta tai suoraa HDMI-ulostuloa?

  =)juha

 4. #4 by Pertti Y on 28 tammikuun, 2014 - 2:20 pm

  Netflix ja Sliverlight?

  Kysehän ei ole siitä, että millä teknologialla se tuleva striimi piirretään käyttäjän verkkokalvon tarkasteltavaksi, vaan siitä, että netflixin taustajärjestelmä on kunnossa ja eri laitteilla katseleminen onnistuu.

  Itse en ole tainnut katsoa yhtään pätkää netflixistä selaimella – sen Silverlightin avustamana – vaan pelkästään mobiililaitteilla, apple–tv:llä jne.

 5. #5 by Teemu Lehtonen on 28 tammikuun, 2014 - 4:23 pm

  Moi
  Alla vastauksia kysymyksiin (kiitos niistä!):

  – Seuraamme HTML5-teknologioiden kehittymistä kyllä. Etenkin sisällön suojaus pitää ratkaista kestävällä tavalla.

  – Android-sovelluksissa tuemme käyttöjärjestelmän 4.0.0-versiosta ylöspäin.

  – iPad-sovelluksemme ensimmäisessä versiossa ei ole Airplay:tä (kuva ei näy koko näytön kokoisena).

  – Kuvanlaadusta sovelluksissa: Sovelluksiin tulee käyttöön myös adaptiivinen streamaustekniikka. Eli laatu muuttuu käyttäjän yhteysnopeuden mukaan.
  Katsomossa tämä tarkoittaa sitä, että videon laatu voi olla maksimissaan HD-laatuista 2,5Mbps 720p resoluutiolla ja 25fps. Tämä pätee kaikkiin sovelluksiin, eli iPad, Android sekä Windows Phone 8. Kuvanlaatu tulee siis myös paranemaan sovelluksien myötä.

 6. #6 by JuhaN on 3 helmikuun, 2014 - 8:44 pm

  ”- iPad-sovelluksemme ensimmäisessä versiossa ei ole Airplay:tä (kuva ei näy koko näytön kokoisena).”

  Mitenkäs tämä pitäisi tulkita?
  – Ei koko ruudun täyttävää Airplay-videota, eli vain Airplay-peilaus?
  – Ei Airplay:ta ollenkaan. Myös peilaus estetty?
  – Ei ensimmäisessä versiossa, mutta entäs se päivitys joka tulee ennen Formulakauden alkua?
  – Jos ei Airplayta, niin miten HDMI-out toimii? Peilaustilassa ikunassa vai koko ruudun videotilassa?

  Näihin jos vastaisitte, niin tietäisi onko tuosta vain pelkkään matkakäyttöön vai kelpaisiko myös kesäkaudella mökille? Mieli tekisi tilata, mutta kyvyttömyys liittää iPad telkkariin tarvittaessa ja katsella koko ruudulta latistaa ostohalua merkittävästi…

  =)juha

 7. #7 by vesa Pylvänen on 4 helmikuun, 2014 - 4:49 pm

  Mistä saa sen Playerin

 8. #8 by Teemu Lehtonen on 17 helmikuun, 2014 - 1:37 pm

  Moi
  iPad-sovelluksen ensimmäinen versio on nyt ladattavissa AppStoressa https://itunes.apple.com/fi/app/id778585708

  JuhaN kysyi tv:een liittämisestä. Nyt julkaistussa ensimmäisessä versiossa kuva näkyy ”surureunoilla” HDMI-kaapelin kautta ja AirPlay:n kautta. Seuraavassa päivityksessä tulee tuki koko näytön tilalle HDMI-kaapelin kautta, AirPlay:tä tutkitaan.

  Jatkoa seuraa, WP8-versio on menossa hyväksyntäprosessiin Windows Marketiin pian. Myös iPadista tulee uusia versioita, joissa mukana mm maksusisällöt.

 9. #9 by JuhaN on 20 helmikuun, 2014 - 9:05 pm

  No nih…

  Uutta Katsomo-appsia on nyt tullut kokeiltua muutaman kerran ja en malta odottaa tulevaa maksulliset ohjelmat mahdollistavaa päivitystä. Ohjelma tuntuu toimivan ihan mallikkaasti ja pitihän sitä kokeilla telkkarinkin kanssa kun sain Lightning-HDMI-adapterin vihdoinkin käsiini. Surureunat tulevat tosiaan tässä versiossa ja samalla hävitään reilusti vaakatarkkuutta. Telkkarini antaa kuitenkin zoomata tuon 4:3-ikkunaan pakotetun 16:9-kuvan, joten tuli fiilisteltyä myös koko ruudulta. Kun tuo saadaan koko ruudulle, riittänee laatu vallan mainiosti myös mökkikatsomoon.

  =)juha

 10. #10 by Janne Romppanen on 26 toukokuun, 2014 - 8:25 pm

  Tuo airplay-tuki on ehdottoman välttämätön. Näytön peilaus on käytännössä käyttökelvoton. Mm. yle areena tukee jo tuota. Maikkari otattehan tämän vakavasti, ja homma saadaan kuntoon mahdollisimman pian. Kiitos ja vastailkaa tähän aikataulun suhteen.

 11. #11 by Teemu Lehtonen on 2 kesäkuun, 2014 - 11:36 am

  Moi Janne,
  Kiitos aktiivisuudesta.
  Nyt käytämme peilausta (uusi versio iOS-sovelluksesta julkaistu juuri). Sovellusten kytkeminen isoille ruuduille on kehitystyössä mukana jatkossakin, mutta tarkkoja aikatauluja seuraaville askelille ei ole nyt kerrottavissa.

 12. #12 by Jan-Ole Snabb on 18 syyskuun, 2014 - 9:47 am

  Ei tunnu AirPlay toimivan vieläkään iPadissä, surkea juttu…

 13. #13 by Teemu Lehtonen on 19 syyskuun, 2014 - 2:27 pm

  Ei vielä… mutta roadmapilla on.

  • #14 by Olli on 7 helmikuun, 2015 - 10:32 am

   Moi

   Yle areenan uusin iPad sovellus ja tekstissä viitattu Netflix tukevat Chromecastia.
   Onko myös teillä suunnitelmissa lisätä Chromecast tuki sovelluksiinne?

   • #15 by Riina Hautala on 11 helmikuun, 2015 - 9:32 am

    Hei Olli! Chromecastia on toivottu myös Katsomoon ja suunnitelmissa on tuoda se sovelluksiin mukaan. Tarkempaa aikataulua meillä ei tästä vielä kuitenkaan ole kertoa.

 14. #16 by Tomi on 6 maaliskuun, 2015 - 7:03 pm

  Moi! Play kaupassa ilmoitus että laitteesi ei ole yhteensopiva tämän version kanssa. Mikähän tässä mättää? Laitteessa android 4.4.2 eli ei pitäisi olla siitä kiinni. Eikä laitetta ole rootattu, vehje siis Acer A1-840. Minkälaisilla aikataululla tämä saadaan korjattua ?

 1. MTV:n Katsomo siirtyy uuteen mobiiliaikaan | Digilelut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: