Haloo Kuopio – Pelastaako matkailu Savon?

Kirjoittaja: Ville Tolvanen

Ilmiöiden jäljillä - ympäri Suomea

Savon ja koko Itä-Suomen suurin ilmiö taitaa olla itse savolaisuus ja siitä johdetut sanailut. Silti Kuopio talousalueineen on vahva toimija pelkkiä mahdollisuuksia täynnä.

Mistä löytyy syy mennä Savoon? Ideoita saattaa olla paljonkin, mutta omaan päähäni en saa niistä yhtäkään. Kuopiota miettiessä mieleen syttyy Ponsse, jääkiekko ja ennen kaikkea kiekkoilijat. Ovatkohan ne kaikki jollain tavalla niitä Kapasia tai lähisukulaisia?

Harva tunnistaa tai tunteen Itä-Suomen helmiä vaikka vähän kaivamalla muistaakin vedet, vuoret, hiihdot ja luonnon. Taitavat osata ruokaakin laittaa muuta Suomea kunnianhimoisemmin.

Millainen olisi savolainen matkailuilmiö kansainvälisesti? Jotakin melkein hullua ja omintakeista olisi varmasti keksittävä. Sitä tuskin pystyy ulkopuolelta paremmin keksimään kukaan muu kun savolaiset itse.

Pitäisikö Kuopion olla mukana Selviytyjissä? Tai Amazing Race -pysähdyspaikkana? Kuulostaa epärealisistiselta. Ehkäpä vastauksia voitaisiin hakea lähempääkin. Savonhan on puolessa välissä Helsingistä matkalla lappiin. Mikseivät kokoaisi joukkojaan juuri ohiajajien houkuttelemiseen? Saattoipa Tahko joskus asiasta mainitakin.

Miten saisimme lentokoneen tai kaksi tuottamaan ihmisiä etelästä Kuopioon vaikkapa viikonlopuksi? Sanotaan lomailun olevan mielentila, joten miksipä ei ryhtyisi vaikuttamaan ihmisen mieleen vaikkapa viikonloppu kerrallaan?

Nyt taitaakin olla aika heittää jonninjoutava asenteet kesästä ja matkailusta pelkässä suvessa romukoppaan. Jos Turokin pystyy Kuopiosta ponnistamaan kansainvälistä muotia, niin miksi ei matkailussakin yrittetäisi vähän ylemmäs?

Entäpä venäläiset? Löytyykö heistä ratkaisua tulevaisuuden Savon synnyttämiseen? Sanovat venäläisen arvostavan suomalaista puhtautta, luontoa ja hyviä palveluita. Osaammeko tyydyttää naapurin halua kuluttaa, syödä hyvin ja nauttia elämästään? Miten saamme viestit yhdistettyä ja kohdistettua juuri rajan toiselle puolelle? Taidetaan tarvita yhteishenkeä, uskoa ja yhteistyötä paremman kokemuksen luomiseksi.

Minusta Savon matkailu on selvästä yhteistä brändiä vailla. Miten se luotaisiin sadoista toimijoista huolimatta tai juuri heidän avullaan? Miten Savosta rakennetaan ilmiö?

Pohditaan sitä yhdessä ja erikseen. Etsitään yhdessä savon sydäntä ja sanotaan sanat suoriksi savolaiseen tapaan.

Minä, Aki Linnanahde ja Ville Puustinen Kuopiossa keskustelemassa aiheesta 12.11. 2014.  Tilaisuudesta julkaistaan myös video osoitteessa spotti.fi/ilmiöt.

 

Ville Tolvanen

Kirjoittaja on Digitalist Networkin perustaja.

, , , , , , ,

  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: